Tunesië, een eeuwenoude geschiedenis

Tunesië is door de toegang tot de middellandse zee en zijn strategische ligging al eeuwen een interessant land voor bezoekers en veroveraars. Door de connectie met de Sahara aan de andere kant heeft het deze mensen ook in contact gebracht met de bewoners van het Afrikaanse vasteland.

Volgens de Griekse legende is Dido, een prinses van Tyre (huidige Libanon), de eerste buitenstaander die zich tussen de inheemse stammen in deze regio gevestigd wanneer ze de stad Carthago stichtte in de 9de eeuw voor christus. Carthago groeide uit in een van de grootste steden en voornaamste machten in de oudheid. Door het succes van Carthago in het middellandse zeegebied, raakt het verwikkelt in een reeks oorlogen met de rivaal: Rome. In de zogenoemde Punische oorlogen wint Rome uiteindelijk rond 200 voor christus door de regio van Carthago toe te voegen aan het romeinse rijk.

Na romeinse periode wordt in de 7de eeuw na christus de lokale bevolking, de berbers, geconverteerd tot de Islam door de nieuwe machtshebbers, de Arabieren. The Noord-Afrikaanse regio wordt door verschillende islamitische dynastieën geregeerd, waaronder de Ottomaanse, tot het door de fransen in de 19de eeuw wordt gekoloniseerd. Na de onafhankelijkheid van Tunesië in 1956,wordt er een voornamelijk progressief socialistisch agenda na gestreefd door de twee lang zittende presidenten, Habib Bourguiba and Zine al-Abidine Ben Ali. In 2010 start de jasmijnrevolutie, vernoemd naar de nationale bloem van Tunesië, waarna uiteindelijk in 2011 voor het eerst vrije verkiezingen werden gehouden in de historie van Tunesië.

Al in de Carthaagse tijd werd de kunst van de keramiek en mozaïek een bloeiende industrie in dit deel van Noord-Afrika. Hier evalueerde het productieproces van het aardewerk met als gevolg dat nieuwe glanzende zwarte en rode borden werden gemaakt. Ook werden amforen gemaakt speciaal voor het transporteren van olijfolie op boten. In de Romeinse en Ottomaanse periodes wordt de keramisch industrie verrijkt met andere technieken en culturen uit bijvoorbeeld het Iberisch schiereiland (huidige Spanje).

In hedendaags Tunesië geldt Nabeul als de nationale keramiek hoofdstad. The productie en handel is van enorm belang voor de inwoners van Nabeul. Naast toerisme, is dit de belangrijkste industrie van de regio. Het onofficiële stadssymbool is een thuya (een Noord-Afrikaanse boom van de conifeerfamilie) groeiend uit grote kleipot.

Nederlands nl