Hoe moet je pottenbakken?

Wil jij ook leren pottenbakken? Dat kan! Aan de hand van de volgende stappen leer je de basisprincipes van de pottenbakkunst. Veel plezier!

Benodigdheden

  • Draaischrijf (schopschijf of elektrisch)
  • Klei
  • Kleigereedschap (afdraaimirette, bandmirette, houten lomer, pottenbakkersnaald, brede boetseerspatel, afwerkspons, stalen lomer en een kleisnijder)
  • Water
  • Kleioven

Stappen

1. Eerst halen we alle lucht uit de klei, dit doen we door te kneden. Vervolgens plaats je de klei in het midden van de schijf met genoeg kracht totdat het vastzit. Je gaat zitten aan de schijf, je hebt natte handen en je leunt naar voren zodat je op de klein kan 'leunen'.

2. Centreren; Laat de schijf draaien en doe dit door met je handen aan weerszijden van de klei druk te zetten, waardoor de klei een bal vorm krijgt en niet meer naar buiten slingert. 

3. Vormen; Druk met twee handen geleidelijk de klei omhoog. Hou met je rechterhand de duim boven op de klei. Als de klei hoger is gekomen druk je de duim van je linkerhand ook op de klei, armen naar beneden en druk zetten, niet knijpen. Schuif je handen in elkaar en gooi je gewicht naar voren toe. Door deze handeling te herhalen leer je jezelf gelijke druk te geven.

4. De klei openen; zorg ervoor dat je handen nat zijn en begin zachtjes de klei te openen door je duimen in het midden naar beneden te duwen. Meet de dikte van je bodem. Trek met beide handen de rand van de klei licht omhoog. De klei met de duimen tegenhouden.

5. De hoogte in; Laat de schijf langzamer draaien en trek met twee vingers aan de binnenkant de klei rustig omhoog. Hou hier de beide duimen aan de buitenkant en laat de armen rusten op de bak van de schijf.

6. De breedte in; Druk met je vingers van binnen de klei zacht naar buiten toe en neem de klei mee naar boven. Hou tegendruk met je knokkels. Zet de kom naar je hand door met twee vingers aan de buitenkant van de kom tegendruk te geven en geleidelijk mee te gaan omhoog. Hou met de andere hand twee vingers in de kom tijdens het omhoog trekken, de duim aan de buitenkant. De kom wordt dunner.

7. Drogen; ben je tevreden met de vorm? dan is het tijd om het draaien te stoppen. Verwijder je kom van de schijf door met het snijdraad over de bodem van de schijf te halen. Zet deze kom op een plank om te drogen. Wees voorzichtig met het verplaatsen, de klei is nog zacht.

8. Afwerking; Is de klei droog dan kan er gebakken worden! Volg hiervoor de aanwijzingen voor het gebruik van de kleioven. Nadat het is gebakken, wordt de pot aangeduid als ” biscuit” gebakken. Eenmaal biscuit gebakken kun je beginnen met het versieren met glazuur.


Nederlands nl