Het productieproces van Tunesisch aardewerk

Om het productieproces van Estriek vast te leggen zijn we naar Tunesië gereisd en langs gegaan bij de ambachtslieden! De werkplaats bestaat uit twee delen: De werkplaats waar klei tot aardewerk wordt gemaakt en het atelier voor het beschilderen van het aardewerk.

We begonnen bij de eerste werkplaats. Er wordt gebruik gemaakt van twee soorten klei; witte en rode klei. De rode klei is geschikt voor op het vuur, de tajines worden hier bijvoorbeeld van gemaakt. De witte klei wordt gezien als luxe klei. Na het bakken wordt deze klei helemaal wit en is dus prachtig om te decoreren met kleuren!

De ambachtslieden vertellen dat de klei met liefde behandeld moet worden, het kost tijd om de klei te transformeren tot het eindproduct. De klei wordt gevormd, gedroogd en gebakken, dit kost in totaal 21 dagen.

Nadat de klei aan de lucht gedroogd is wordt het gebakken in de oven. De gedroogde stukken klei worden heel precies ingedeeld in de oven zodat de luchtstromen goed verdeeld zijn, hier is veel technische kennis voor nodig. Het bakken in de oven duurt circa 24 uur. De oven wordt langzaam opgewarmd tot 1900 graden en koelt daarna heel langzaam weer af, dit heeft tijd nodig zodat de klei niet barst.

Na het bakken is het aardewerk pas sterk geworden, meer dan 7% uitval (kapotte aardewerk) is niet meer rendabel. 

Nadat het aardewerk klaar is worden we naar de tweede werkplaats, het atelier, gebracht. Op deze werkplaats werken de ambachtslieden, vooral vrouwen, die het aardewerk decoreren. De sfeer is ontzettend gezellig op de werkplaats, de dames hebben een goede band met elkaar en kunnen hun creativiteit kwijt met het decoreren. 

Per week wisselen de ambachtslieden van patroon. Elke dame heeft haar eigen taak en kleur in het productieproces. Nadat het verven klaar is wordt het aardewerk opnieuw gebakken. 

Het servies is klaar!

Wat bijzonder is aan het aardewerk van Estriek is dat het een resultaat is van historische invloeden van verschillende volken: Romeinen, Berbers, Feniciërs, Andalusiërs en Puniciers.