De Tunesische keuken

In de loop van de geschiedenis hebben de Arabische, Joodse, Italiaanse en Berberse culturen hun eigen tradities en eetgewoonten meegenomen naar Tunesië, dat betekent een mooie mix aan mediterraanse gerechten en verschillende culturen.

Veel gerechten worden gemaakt in de tajine. De tajine komt oorspronkelijk van de Nomaden uit Noord-Afrika en het Midden Oosten. De tajine is een stoofpot en dient als éénpansgerecht. De basis van het koken met de tajine is hetzelfde maar er wordt gevarieerd in kruiden en ingrediënten. 

In de Tunesische keuken wordt veel gebruik gemaakt van olijfolie en kruiden. Als je uit eten gaat krijg je dan ook vaak vers brood met olijven en harissa (een scherpe peperdip die gemaakt is van rode pepers, knoflook en kruiden).

Het meest gedronken drankje in Tunesië is muntthee. In sommige regio’s wordt de thee gereserveerd met verse muntblaadjes en pijnboompitten. Men drinkt mint thee, groen en erg zoet, en soms het plaatselijke bier, Celtia, geserveerd met pijnboompitten, soda, vers vruchtensap en mineraalwater.

Wist je dat er in Tunesië ook lekkere wijnen worden maakt? In het noorden van Tunesië worden veel druiven verbouwd. Van die druiven wordt heerlijke wijn gemaakt. Vooral bij de Tunesiërs zelf is de lokale wijn geliefd. Toeristen weten nog niet dat er goede wijn wordt gemaakt in het Noord-Afrikaanse land.

Populaire gerechten in Tunesië:

  • Brik l’oeuf
  • Fricassee
  • Mechouia
  • Chorba
  • Couscous
  • Agneau la Gargoulette
  • Koucha
  • Salata batata
Nederlands nl