De Tunesische cultuur

De Tunesische cultuur is er één van grote gastvrijheid. Sla een uitnodiging voor een heerlijke maaltijd of muntthee daarom nooit af! Dat is uiterst onbeleefd.

Het leven in Tunesië en de bijbehorende Tunesische cultuur is ingericht rondom de familie, de moskee en de hammam en het badhuis. Tunesië is een islamitisch land waar sociale banden erg belangrijk zijn.

Badhuizen en stoombaden vind je overal in Tunesië. Het is de manier om te ontspannen en schoon te worden. Mannen en vrouwen zijn in deze badhuizen uiteraard gescheiden.

Cultuur in Tunesië

Tunesië heeft rond de tien miljoen inwoners waarvan het grootste gedeelte jonger is dan 25 jaar. De oorspronkelijk bewoners van Tunesië, de berbers, maken nu nog slechts een klein gedeelte (3%) uit van de bevolking. Grotendeel van de totale bevolking stamt af van de Arabieren. Toch wonen er ook christenen in Tunesië, zo'n 2,5 procent van de Tunesiërs is rooms-katholiek, Grieks-orthodox of protestants. De joodse gemeenschap in Tunesië telt naar schatting 20.000 inwoners, grotendeel woont in Djerba.

Veel Tunesiërs zijn moslim en voor een buitenstaander is er op het eerste gezicht weinig verschil met andere Arabische landen in Noord-Afrika. Toch is Tunesië in één opzicht volstrekt anders dan zijn Arabische buren: sinds de onafhankelijkheid zijn man en vrouw voor de wet gelijk.

Kunst & Cultuur in Tunesië

Tunesië bestaat uit verscheidene archeologische vindplaatsen, in de vorm van: baden, tempels, moskeeën, musea, kerken en amfitheaters. Tunesië behoort tot het UNESCO werelderfgoed.

Hieronder ziet u een lijst met de acht werelderfgoederen in Tunesië:

Amfitheater van El Djem
Carthago
Medina van Tunis
Nationaal park Ichkeul
Punische stad Kerkuane en haar necropolis 
Medina van Sousse
Kairouan
Dougga/Thugga

Nederlands nl