Tajine kopen

Tajine bij estriek.nl

Steeds vaker hoor je de term “tajine” voorbijkomen.. Maar wat is het precies en wat kan je ermee? Estriek.nl geeft je een aantal leuke tips en feitjes over het gebruik van een tajine en welke gerechten je met een tajine kan bereiden

Wat is een tajine?

Wat is een tajine...? Goede vraag! Een tajine, ook wel tagine genoemd is een traditionele kookgerei uit Noord Afrika dat bestaat uit aardewerk en dient als stoofpot. Dit speciaal stukje aardewerk, oftewel klei, bestaat al honderden jaren en is erg populair bij de westerse bevolking. De tajine komt oorspronkelijk uit de tijd van de Nomaden. Deze Nomaden uit het Midden-Oosten trokken rond met een beperkte uitrusting. Wegens een gebrek aan ruimte en gewicht waren ze genoodzaakt om éénpans gerechten te maken. Middels een tajine konden de Nomaden het vlees en  groenten langzaam laten garen.

Tot op de dag van vandaag wordt een traditionele tajine uit Tunesië met de handgemaakt en gedecoreerd. De prachtige patronen, kleurrijke tekeningen en de kegelvormige deksel zorgen voor een fraaie stoofpot in de vorm van een tajine. De tajine is gemakkelijk te herkennen aan de kegelvormige deksel die tevens zorgt voor het vasthouden van vocht en warmte. Een traditionele tajine bestaat uit klei, houdt de warmte goed vast, waardoor de gerechten gelijkmatig verwarmd worden en langzaam garen. Op deze manier mengen de smaken heerlijk en wordt de smaak intens.

Koken met een tajine:

Het koken met een tajine is vrij eenvoudig en is simpel in gebruik, iedereen kan er gebruik van maken! Een tajine kan gebruikt worden in de oven, op het gasfornuis, met elektrische koken, op een barbecue en inductie (alleen met adapterplaat).

Als eerste laat je de tajine op laag vuur langzaam verwarmen, vervolgens schenk je een beetje olie in de schaal en wacht je tot de tajine goed verwarmd is. Alle ingrediënten leg je op de schaal. Eerst het vlees, daarna de groenten. Daaropvolgend laat je alles op laag vuur sudderen tot de juiste gaarheid bereikt is.

Op zoek naar een lekker recept met de Tajine? Bekijk het heerlijke recept van Eviekookt hier! of bekijk op deze pagina een aantal authentieke Tunesische gerechten. 

Gebruik maken van een tajine

De eerste keer koken met je tajine? Zo voorkom je schade en eventuele barsten in het aardewerk. Dit zou natuurlijk zonde zijn!

Week de tajine in water:

Wanneer je de tajine voor het eerst gebruikt is het verstandig om deze 24 uur te laten weken in water. De kans op eventuele schade wordt hierdoor beperkt. Vervolgens kan je de tajine een uurtje laten drogen. Na het luchtdrogen is de tajine klaar voor gebruik! Ook is het raadzaam wanneer je de tajine niet vaak zal gebruiken om deze voor ieder gerecht alsnog een uurtje te laten weken.

Het invetten van de tajine:

Naast het weken van de tajine is het verstandig om de binnenkant van de schaal en de kegelvormige deksel even goed in te vetten met olie. Vervolgens kun je de tajine circa 30 minuten verhitte op een laag vuurtje of de oven verwarmen naar 150 graden met de tajine erin.

Voorkomen temperatuurverschillen:

Stel de tajine nooit bloot aan te grote temperatuurverschillen. Dus niet vanuit de koelkast rechtstreeks de oven in of vanuit de oven meteen onder de koude kraan houden. De tajine kan barsten bij te grote temperatuurverschillen. 

Schoonmaken tajine:

Een tajine kan je reinigen met een zachte borstel. Een klein beetje afwasmiddel is voldoende. Ook zijn onze tajine en de overige aardewerk producten bestendig voor de vaatwasmachine, oven en magnetron.

Van tajine tot Tunesische schalen

Tajine kopen? Dat kan bij estriek.nl. Naast authentieke tajine hebben we diverse aardewerk producten die direct uit eigen voorraad geleverd kunnen worden. Van handgemaakte schalen tot gedecoreerde Tunesische borden die goed gecombineerd kunnen worden met de tajine. Alle producten van Estriek zijn fairtrade, handgemaakt en met de hand beschilderd in de stad Nabeul in Tunesië.
Nederlands nl